Hur sannolikt är det osannolika?
Jag tror det hänt oss alla några gånger i livet. En situation som känns på gränsen till det osannolika. Att exempelvis möta en nära bekant på ett hotell i Singapore ovetande om varandras resmål och hotell.
Det finns många andra variabler på temat då man förundrats över den högst märkliga situationen att få uppleva något som borde vara ”osannolikt”, eller som vi ofta kallar det för slumpen. Men existerar slumpen eller är det osannolika faktiskt högst sannolikt?
Författare Clas Svahn har i sin bok” Osannolikt” sökt svaret på frågan vad slumpen egentligen är – och svaret är att slumpen/osannolikheten står att finna i matematikens mylla. Som exempel räknas fram hur stor sannolikheten är att i en skolklass på 30 elever två skulle ha samma födelsedag. Svar 70%. Alltså chansen att gissa rätt är så stor att man har större chans att lyckas än att misslyckas. Alltså ingen slump. Inte osannolikt.
Slump och sannolikhet är ofta knutna till olika faktorer som t.ex. där utåtriktade/extroverta personer som möter andra människor oftare, än introverta gör, också med självklarhet oftare möter den s.k. slumpen, och lika ofta blir förvånade över situationen. Men det är alltså mer sannolikt att extroverta kommer att uppleva dessa möten och sammanträffanden som osannolika. Trots att det är högst sannolikt att det skulle ske.
Kan man då matematiskt sia in i framtiden? Både ja och nej. Sannolikhetsvisioner har ofta visat att det är det osannolika som händer. Varför? Därför att troliga/sannolika bedömningar gjorts för framtidsvisionen i en tid där man saknade kunskap om nya och andra faktorer som skulle komma påverka. Det gäller både företagsutveckling som det egna privatlivet. Men genom att ha goda kunskaper och insikter om historien ökar förutsättningarna för att se in i framtiden. Vad var osannolikt då som nu är reell vardag? Vad hände?
Alltså – vill du kunna se framåt för en sannolik framtidsvision måste du se bakåt i tid och tolka vad som då sågs som en osannolikt framtid men med facit i hand blev högst sannolik.
Under de senaste 100 åren har utvecklingen i Sverige passerat minst fyra, kanske fem utvecklingsvågor, Jordbrukarsamhället, Industrisamhället, Dataåldern och Microålder. Backar vi 50 år tillbaka och ser med deras ögon vad som händer nu så är den utvecklingen helt osannolik, men ändå är vi här.
En stark dator på 1950-talet var stor och tog ett rum i anspråk och kostade enorma summor. Idag får du säkert 1000 ggr mer snabbhet och kraft i en bordsdator som du köper på El-Giganten för 4000 kr och samtidigt i en säljkampanj får en kaffebryggare på köpet. Högst osannolikt då. Helt naturligt idag.
Så frågan är, vad händer om ytterligare 10-30 år framåt i tiden? Har vi befolkat en närstående planet? Är dagens datorer överspelade av den högteknologiska utvecklingen? Sker merparten av all transport i luftrummet? Är våra glasögon internetuppkopplade med e-postsändare och kamera för bildöverföring? Har datorer blivit så effektiva att de är självprogrammerande?
Vad är sannolikt och vad är osannolikt? Vad tror du?
Lars B
Vill du ha mer info om morgondagen?